Kredin

Alt om EU gebyr (ny funksjon)

EU GEBYR: Etter at staten har tatt direkteinkasso (automatisert egeninkasso) under samme kam som inkassobyråene med tanke på gebyrer, er det på høy tid å ta i bruk EU gebyr for å kompensere for dette. Vi viser deg hvorfor og hvordan.​

Finansdepartementet har tidligere i forbindelse med gjennomføring av EU direktiv 2011/7/EU om kamp mot forseinka betaling i handelshøve innført et EU gebyr i forsinkelsesrenteloven. Ihht. forsinkelsesrentelovens §3a har fordringshaveren (d.v.s. din bedrift) nå derfor lov til:

“…å kreve en kompensasjon av skyldneren for inndrivelseskostnader tilsvarende 40 euro.”

Dette beløpet er i forskrift f.o.m. 01. Januar 2021 satt til kr 420,- og kan kun benyttes dersom skyldner er en bedriftskunde. Forbrukere (privatpersoner) skal ikke motta krav med EU-gebyr.  I Kredin reguleres dette automatisk, slik at det kun er næringsdrivende som kan få slike gebyrer i sine saker.

Vi har nå utviklet og implementert EU-gebyr i både vår auto-pilot saksgang og vår manuelle saksgang. Denne funksjonen lar deg selv velge hvilket sakstrinn du ønsker å legge på EU-gebyr istedenfor ordinært purre- eller inkassogebyr. Det betyr at du ikke behøver å foreta deg noe utover å oppdatere auto-pilot innstillingene dine hvis du har en integrasjon med f.eks. Tripletex, Poweroffice, Visma Business, Duett, 24SevenOffice, Visma eAccounting, Uni micro, Uni Economy eller andre systemer vi tilbyr integrasjon mot. 

Kostnaden for et EU gebyr er ca 1/3 av selve gebyret, så dersom du regner med at du vil få inn mer enn ett av tre slike EU-gebyrer, vil det lønne seg å benytte gebyret. Du velger selv om du vil påføre gebyret tidlig eller sent i saksgangen. 

EU gebyr - funksjon i KREDIN

EU-gebyret kan påføres i saker som kjøres manuelt uten noe integrasjon mot regnskapssystem: 

Manuelt EU gebyr

EU gebyret påføres istedenfor det opprinnelige gebyret på sakstrinnet, som per dags dato er: 

– Purring, kr 35,- 
– Inkassovarsel, kr 35,- 
– Betalingsoppfordring/varsel om rettslig inkasso, kr 105,- 
– Siste varsel før utlegg / purring før konkursvarsel, kr 0,- 

Dersom målsetningen er å maksimere gebyrinntektene kun på trege betalere, vil det være naturlig å velge EU-gebyr på siste sakstrinn før rettslig inkasso, hvor det ikke er noe annet gebyr. 

Dersom målsetningen er å skape størst mulig gebyrinntekt fra inndrivelsen alt i alt, og samtidig sørge for enda høyere betalingsvilje og raskere oppgjør, vil det være logisk å påføre gebyret tidligere i prosessen. Dersom dette gjøres anbefaler vi for kundebehandlingens skyld at du varsler kunden om at det vil påføres EU-gebyr kr 420,- i brevet før selve EU-gebyret påføres. Endringer i dokumentmaler gjør du i Kredin via Innstillinger -> Dokumentmaler. 

Skal du f.eks. ha EU-gebyr på inkassovarsel, er det fornuftig å påføre teksten “Vi gjør oppmerksom på at inkassovarsel med gebyr etter forsinkelsesrenteloven §2a pålydende kr 420,- vil påføres inkassovarsel dersom denne purringen ikke betales innen forfall.” på purringen som sendes ut før EU-gebyret påføres.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply