Kredin
Del med venner!
Foreldelse til glede og frustrasjon

Unngå å tape retten til å inndrive dine krav (foreldelse)

Den som kan reglene om foreldelse, unngår å tape sine krav på grunn av formaliteter. I denne artikkelen får du nyttig informasjon som potensielt kan spare deg for store penger, uansett hvilken side av bordet du sitter på...

More...

En kjedelig beskjed å få. Spesielt dersom du har jobbet hardt, og i tillegg hatt utgifter knyttet til den tidligere utsendte fakturaen.

Alt for få bedriftseiere og økonomiansvarlige er klar over at fakturakrav kan bli ugyldige, og skyldner kan slippe unna hele regningen.

Og i motsetning til hva mange tror, nytter det ikke å "holde kravet varmt" ved å sende regelmessige purringer eller inkassobrev fra et inkassobyrå.

Hovedregel: en faktura har 3 års gyldighet

Etter at jobben er gjort, og fakturaen er sendt, er kravet ditt gyldig i 3 år. Dette er uavhengig av om du har sendt purringer, inkassovarsler eller oversendt saken til et inkassobyrå.

Foreldelse kan avbrytes på tre hovedmåter:

1. Kunden anerkjenner kravet ved å betale deler av kravet

Hvis kunden gjør en delbetaling, fornyes ditt opprinnelig krav med tre nye år fra siste betalingsdato. Klarer du å overtale en kunde om å betale inn et lite beløp, har du derfor kjøpt deg en god del tid.

2. Du får en dom i forliksrådet på at pengene skyldes deg

Du kan avbryte foreldelsen av kravet ved å sende inn en forliksklage til forliksrådet innen 3 års fristens utløp. Når du har en dom fra forliksrådet på at kravet er rettmessig, har kravet fått en ny 10 års foreldelsesfrist.

3. Namsmannen gjennomfører en utleggsforretning

Dersom du begjærer utlegg hos namsmannen innen treårsfristens utløp, og namsmannen gjennomfører utleggsforretningen. Uavhengig av resultatet av inkassosaken hos namsmannen, regnes kravet ditt nå som en dom. Kravet har nå fått samme 10 års foreldelsesfrist som en forliksdom har.

I Kredins kredittportal holder systemet orden på foreldelsesfrister for deg, både på dine usikrede fakturakrav, og på dine forliksdommer og utleggsforretninger. Du kan selv velge hvor ofte du skal få varsler fra systemet, og hvor lenge før foreldelsesfristen du skal varsles.

Du kan også ta saker til forliksrådet og namsmannen med et par tastetrykk. Det skal være så enkelt at du kommer til å få det gjort lenge før det er snakk om noe foreldelse!

Du kan prøve systemet gratis via knappen nedenfor.

Om du liker løsningen og blir med videre, kan iallefall DU være trygg på å aldri ende opp i den kjipe situasjonen det er å tape penger du har jobbet hardt for - og mener du har all rett på!

About the Author Martin Larsen

Daglig leder i Kredin AS

follow me on:

Leave a Comment: